Savoy Ulus / Autoban

first_img 2014 Architects: Autoban Year Completion year of this architecture project Year:  photographs:  Sergio GhettiPhotographs:  Sergio GhettiSave this picture!© Sergio GhettiText description provided by the architects. Developed by Çarmıklı-Saruhan coorporation, Savoy Ulus is a residential complex that consists of various types of apartments all designed to satisfy different types of living. With its modern architectural style, as well as exquisite services and facilities, the project breathes new life to the upscale Ulus area, a hilltop district of Istanbul that is home to many apartment complexes built back in the 80s and 90s.Save this picture!Floor PlanAt the centre of the residential complex is the Savoy Ulus Club House – a joint-use sports and entertainment complex. The interior of the Club House – consisting of a lounge area, café and multimedia room, swimming pool, spa rooms, fitness and cardio areas – is designed by Autoban.Save this picture!© Sergio GhettiThe elevation of the site is the main determining factor of the architecture of the building and it’s unique geometry, which eventually becomes part of the landscape. Here, Autoban has created an interior shell that is totally in tune with the architecture. In fact, the building’s unique geometry has determined all the forms and materials that Autoban chose to use in this particular project. The result is a myriad of textures and patterns (radial forms) that mimic the geometry of the building.Save this picture!© Sergio GhettiAutoban has created an interior shell at parapet level, which distinctively separates itself from the architectural contours of the building by a lighting channel, and becomes a stand-alone structure of its own. Its distance from the architectural shell of the building also makes room for hiding the lighting as well as other mechanical and technical systems, and therefore becomes a functional solution for the interior. The said interior shell is made of wood (material changes at the pool and fitness area, and becomes marble in two different shades) to contrast with the concrete structure, and add warmth to the space. It is designed at parapet level to create a rather enclosed space of human scale.Save this picture!© Sergio GhettiAt the lounge area, while signature Autoban furniture become main elements of the interior, the transparent library at the centre also becomes the centre of attraction. With its floor-to-ceiling glass walls, the library unit is basically a transparent box, and the outcome of Autoban’s architectural approach to create a-shell-within-a-shell, a-space-within-a-space. The library unit also suggests mobility, by standing on its own but being part of the main interior, just like the overall interior shell does.Save this picture!© Sergio GhettiProject gallerySee allShow lessInfographic: ArchDaily Building of the Year Awards 2015InfographicsThe Barrancas House / EZEQUIELFARCA arquitectura y diseñoSelected ProjectsProject locationAddress:İstanbul, TurkeyLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Save this picture!© Sergio Ghetti+ 16 Share 2014 Projects ArchDaily “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/597394/savoy-ulus-autoban Clipboard CopyAbout this officeAutobanOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsInterior DesignResidential InteriorsApartment InteriorsİstanbulInteriorsHousingResidentialTurkeyPublished on February 11, 2015Cite: “Savoy Ulus / Autoban” 11 Feb 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img Savoy Ulus / Autoban Turkey ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/597394/savoy-ulus-autoban Clipboard Apartments Photographs “COPY” Savoy Ulus / AutobanSave this projectSaveSavoy Ulus / Autoban CopyApartments, Apartment Interiors•İstanbul, Turkey Year: last_img read more

Read more on Savoy Ulus / Autoban

Park Slope Townhouse / Resolution: 4 Architecture

first_imgArchDaily CopyHouses•New York, United States CopyAbout this officeResolution: 4 ArchitectureOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesNew YorkOn FacebookUnited StatesPublished on February 28, 2020Cite: “Park Slope Townhouse / Resolution: 4 Architecture” 28 Feb 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/934600/park-slope-townhouse-resolution-4-architecture Clipboard Park Slope Townhouse / Resolution: 4 Architecture United States ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/934600/park-slope-townhouse-resolution-4-architecture Clipboard “COPY” Area:  5000 ft² Year Completion year of this architecture project Manufacturers: Hansgrohe, Lutron, Accurate, Blanco, DuPont, EDEL GRASS, Miele, NanaWall, Schlage, Speakman, Subzero/Wolf, WASCO Skylights, Wittus, Zuma, Graf Brothers, HandiLift, Juno, Omega Panel Products, Parex-GroupDesign Team:Colin Murtaugh, AIA; Terrence Seah; Jessica WilcockCity:New YorkCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!Courtesy of Resolution: 4 ArchitectureRecommended ProductsWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40DoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceText description provided by the architects. This new construction, five-story townhouse is home to a young family of four. The façade combines brick, speaking to the neighbors; a cedar rainscreen; and black aluminum panels. Maintaining an indoor-outdoor connection throughout was important to the clients, so despite the narrow 25-foot lot, each floor opens to exterior spaces. Concurrently, maintaining a comfortable level of privacy from the street and neighbors was also critical.Save this picture!© Eric Soltan PhotographyThe garden level houses a mudroom, guest bedroom and playroom that open to the backyard, where turf tiles create a maintenance-free lawn and weathering-steel bamboo planters provide privacy. Up the exterior stair, a water wall screens from the neighbors the dining terrace, which opens to the double height living space on the main level.Save this picture!SectionA custom teak sofa, flanked on one side with an aquarium for the owner’s salt-water fish, defines the sunken living room. Opposite the sofa, black steel shelving holds media equipment and a fireplace. A wall of custom teak cabinetry stitches together the living spaces, provides storage, and stretches up to the mezzanine level to create a sofa pod for movie watching. The curving, white Corian island grounds the main level and includes a breakfast banquette at one end.Save this picture!© Eric Soltan PhotographySave this picture!Floor plansSave this picture!© Eric Soltan PhotographyIn an effort to make vertical living feel natural, an open tread stair, made from structural Parallam lumber, stitches the levels together. The treads wrap a black steel-clad wall that runs through all five stories like a skewer. The stair’s openness allows for light, air and sound to pass between floors, and the landings feel like a part of the living spaces, enhancing connectivity between levels.Save this picture!Courtesy of Resolution: 4 ArchitectureThe mezzanine level opens to the living area below and a balcony facing the street, wrapped in a cedar slats for privacy. A study is tucked in corner with a built-in desk looking out a corner window. On the third floor, two kids’ bedrooms have large south-facing windows while the master bedroom opens to a private balcony on the north side with sliding glass doors. Save this picture!Courtesy of Resolution: 4 ArchitectureOn the top floor, which serves as an art studio, the façade steps back to preserve the street’s cornice line. This setback creates terraces on either side of the studio and helps maintain privacy. A solid parapet wall shields sightlines from the street and neighbors without inhibiting views of Park Slope beyond.Save this picture!Courtesy of Resolution: 4 ArchitectureOperable windows throughout and the open stair allow for both stack and cross ventilation. Practically, incorporating lots of glazing raises questions about energy efficiency. In response, radiant heating efficiently heats the whole house, and is broken into many zones, which allows levels that aren’t always in use to be controlled separately. EIFS (exterior insulation and finish system) and insulated metal panels provide continuous insulation at the building envelope, helping to reduce heating and cooling loads. A solar canopy shades the upper roof terrace and helps offset the home’s electrical loads. Additionally, daylighting fulfills lighting needs most days, and all lighting is LED, helping to lower electricity usage. On the roof terraces, light colored pavers help minimize the heat island effect.Save this picture!© Eric Soltan PhotographyProject gallerySee allShow lessMon Repos Turtle Centre / KIRKSelected ProjectsCasa Carmela / Fae + NOMADASelected Projects Share Park Slope Townhouse / Resolution: 4 ArchitectureSave this projectSavePark Slope Townhouse / Resolution: 4 ArchitectureSave this picture!© Eric Soltan Photography+ 20Curated by Paula Pintos Share Year:  Photographs:  Eric Soltan Photography Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects 2018 Architects: Resolution: 4 Architecture Area Area of this architecture project Houses “COPY” Photographslast_img read more

Read more on Park Slope Townhouse / Resolution: 4 Architecture